Nyhetsarkiv

MUSIK PÅ VÄG – En tidsresa

Reportage  från Jönköpingsposten  22 okt 2019

Engagemanget är stort och idéerna avlöser varandra när Olle Skenberg och Lars Kyrkeryd berättar om den kommande utställningen om musiken på 60- och 70-talen.
Foto: Mariell Dahlstrom

”Det har aldrig gjorts en sådan här utställning tidigare, den blir unik”

 SANDHEM Olle Skenberg är mitt i planeringen och förberedelserna för en unik utställning om turnélivet för dansbanden och ”popsnörena” på 1960 och 1970-talen. Utställningen ska visa fordon och bilder samt berätta historierna bakom bilderna. Men arrangörerna vill ha hjälp med material.
– Hur utställningen blir beror på materialet vi får in, säger Lars Kyrkeryd på Sägnernas hus där utställningen kommer hållas.

 

Idén om en unik utställning har sin början i att bilintresserade Olle Skenberg från Falköping och Lars Kyrkeryd från Sägnernas hus stötte på varandra på Mullsjö marknad för två månader sedan. De började prata om att ordna en bilutställning på Sägnernas eftersom de aldrig haft en sådan tidigare. Olle nappade men började samtidigt fundera på om det gick att kombinera en sådan utställning med sitt musikintresse.

Utställningen är planerad till fyra dagar i september nästa år och istället för att bara visa bilar är nu tanken att man ska kunna ta del av en bit ur musikhistorien, närmare bestämt dansbandens och ”popsnörenas” tid under 1960 och 70-talet. Tiden då musikerna turnerade mellan landets folkparker.

– Utgångspunkten ligger i ”vad åkte de?” Sen går det vidare i bilder. Jag har fått bilder från musikerna själva som jag kommer skriva texter till som berättar historien om vad som händer på bilden, säger Olle Skenberg.

Det kommer att byggas upp miljöer och i entrén hoppas de kunna ha bussarna från filmerna om Monica Zetterlund och Ted Gärdestad. Andra fordon de tänker att de vill ha är sådana som musikerna var rädda för att behöva möta ute på vägarna – till exempel bärgningsbilen och polismotorcyklar…

Unik utställning

– Det har aldrig gjorts en sådan här utställning tidigare, så den blir unik. Det är viktig att den görs nu eftersom personerna som var med då håller på att försvinna ur tiden, säger Olle Skenberg.

Hur utställningen blir beror till stor del på vad det är för material som de får in, säger Lars Kyrkeryd. Det är inte tänkt som något lokalt utan de hoppas att det sprider sig och att de får in material från hela landet.

– Är det någon som har information, skivor, instrument, bilder och historier som de vill dela med sig av så tar vi gärna emot det. Vi lånar gärna in allt som vi kan ha med i utställningen, säger Olle Skenberg.

De hoppas också att evenemanget kan sprida sig och på olika sätt involvera hela Sandhem, inte bara Sägnernas hus.

”Jätteintresse”

– Det är Olle som är general för det här, det är han som har kunskapen till att sätta ihop den här utställningen. Vi hjälper till med det praktiska runtomkring och står för lokalerna, som är perfekt för en sådan här sak, säger Lars Kyrkeryd.

Olle Skenberg bodde i Mullsjö för många år sedan, då han bland annat drev ett diskotek. Men 1979 flyttade han till Jämtland där han började arrangera evenemang och blev ansvarig för att boka band.

– Det är genom kontakter från den tiden som jag har fått tag i bilder och som folk hör av sig och vill dela med sig av historier. Det är ett jätteintresse och folk tycker att det är roligt, säger Olle Skenberg som nu bor i Falköping senan några år.

Återförening

När JP möte Olle Skenberg och Carina Edlundh och Lars och Björn Kyrkeryd från Sägnernas hus flödade idéerna. En av idéerna som kläcktes och som togs emot med stor entusiasm var:

– Det skulle vara roligt om ett band från den tiden vill återförenas och spela hos oss då, säger Lars Kyrkeryd.

Har man ett band från 1960-70-talet som vill återförenas under en utställning om den tidens musik, eller om man har något annat som kan bidra till utställningen är man välkommen att höra av sig till Sägnernas hus.

Postat 20 februari, 2020